انواع بیماریها و آسیب های مو و روشهای پیشگیری از آن
زیبایی و سلامت مو در عزت نفس و روابط اجتماعی ما بسیار تأثیرگذار است. موها از جمله عضوهای بدن هستند که همیشه در معرض عوامل بیرونی و محیطی قرار دارند. همین امر باعث می شود که بیماری های شایع، مو را تحت تأثیر قرار داده و باعث آسیب رسیدن به موها و ریزش آنها شود. در کنار تغذیه و عوامل وراثتی، بیماری هایی نیز وجود دارند که رشد موها را تحت تأثیر خود قرار داده و باعث از بین رفتن آنها می شوند. بیماری های مو گاهی اوقات فقط تارهای مو و گاهی اوقات علاوه بر تارهای مو، پوست سر را نیز تحت تأثیر قرار میدهند. شناخت انواع آسیب مو برای مقابله و پیشگیری از آنها ضروری است و به شما کمک میکند تا به موقع برای درمان آنها عمل کنید و جلوی آسیب های دائمی را بگیرید.
شپش و شوره سر
شپش سر، حشرات کوچک قهوهای یا خاکستری رنگ هستند که به عنوان انگل در موهای سر انسان، ظاهر میشوند. این حشرات با مکیدن خون از پوست سر تغذیه میکنند. شپش سر، از شایعترین بیماریهای مو و پوست سر است که در میان موهای انسان تخم ریزی کرده و با تولید ماده چسبناکی، تخمها را به ساقههای مو متصل میکند.
شوره سر باعث می شود دانه هایی سفید روی کف سر ایجاد شود که روی ساقه های مو پخش می شوند و روی لباس هایتان می ریزند. دما، خشکی پوست سر، استرس، نداشتن توجه کافی به شستشوی مو باعث شوره سر می شود.
مو خوره
در موخوره یا تریکوپتیلوزیس قسمت انتهایی ساقه مو شکاف خورده و مو را به دو یا چند شاخهی نازکتر تبدیل میکند. عوامل بسیاری در ایجاد این بیماری مو تأثیر گذارند، از جمله رژیم غذایی عاری از ویتامینها و سبک غلط در مراقبت از مو.
ریزش مو و طاسی
طاسی یکی از مشکلات جدی مو است که بسیاری از مردان و حتی برخی از زنان به آن دچار هستند. آلوپسی یا طاسی انواع مختلفی دارد و از ریزش موی سکهای تا طاسی کامل را شامل میشود.
الگوی ریزش مو در زنان
ریزش موی آندروژنیک در زنان معمولاً خفیف تر از مردان اتفاق می افتد. مهم ترین نشانه در ریزش موی ارثی با الگوی زنانه، نازک شدن و کم پشت شدن مو در قسمت فرق سر می باشد. در ریزش مو با الگوی زنانه، عمدتاً خط رویش مو از جلوی سر پسروی نمی کند و به ندرت شاهد طاسی کامل می باشیم.
الگوی ریزش مو در مردان
طاسی با الگوی ریزش موی مردانه که به عنوان آلوپسی آندروژنیک نیز شناخته می شود، یک بیماری ارثی است که با ریزش تدریجی مو، عمدتاً از پوست سر مشخص می شود. علت اصلی طاسی با الگوی مردانه، ژنتیکی است.
ریزش موی ناحیه ای
ریزش موی ناحیه ای معمولاً به صورت ناگهاتی اتفاق میافتد و در اغلب موارد موها به صورت تکههای کوچکی در اندازه یک سکه میریزند. ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا (Alopecia Areata) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی فرد، به اشتباه به بخشی از بدن خود او حمله میکند و موجب ریزش مو در آن ناحیه میشود.
خشکی و شکنندگی مو
خشکی مو زمانی ایجاد میشود که موها رطوبت کافی دریافت نکنند یا نتوانند رطوبت را حفظ کنند. این باعث کاهش درخشندگیشان میشود؛ در نتیجه آنها وز و کدر به نظر میرسند. خشکی مو، مردان و زنان را در هر سنی تحت تأثیر قرار میدهد؛ اما احتمال ابتلای به آن با افزایش سن، بیشتر است.
خردشدن، کوتاه و بلند شدن و شکنندگی مو میتواند علتهای متفاوتی داشته باشد. طیف وسیعی از عوامل، از تغذیه ناسالم تا استفاده نامناسب از محصولات آرایشی، باعث شکنندگی موهای انسان میشود.
رویش موی زائد
موهای زائد در هر فردی بنا به دلایل مختلفی چون ژنتیک و وراثت، تغییرات هورمونی، کیست تخمدان در زنان و مصرف برخی داروهای هورمونی ایجاد می گردد و باعث می گردد موهای کرکی و نازک تبدیل به موی زمخت و تیره گردند.
پرمویی یا هیرسوتیسم
پرمویی یا هیرسوتیسم رشد موهای ضخیم در نواحی از بدن خانم ها است که در حالت عادی مو در این قسمت ها بسیار نازک و به صورت پرز بوده و یا وجود ندارد.
سفید شدن موها
سفید شدن مو به معنای کاهش مقدار پیگمانتهای رنگی در موها است که منجر به تغییر رنگ آنها به سفید، خاکستری یا نقرهای میشود. این تغییرات رنگی ممکن است به صورت تدریجی رخ دهد و با عبور زمان پیشرفت کند. علت اصلی سفید شدن مو، کاهش تولید و عملکرد سلولهای پیگمانتی مویی است که مواد رنگی به نام ملانین تولید میکنند.
عوامل موثر در آسیب به موها
- برس زدن بیش از حد و غلط : برس زدن در حد معمول اشکالی ندارد و جهت برطرف کردن آلودگی و گرد و غبار، پخش کردن چربی پوست سر، در تمام سطح موها و نیز ایجاد ظاهری آراسته، مفید است؛ اما عواملی مانند برس زدن بیش از حد مو، شانه زدن موها برخلاف جهت با استفاده از برس فلزی تیز و جدا کردن موهای در هم پیچیده شده به وسیله شانه، سبب ایجاد آسیب در موها میشود.
- محکم بستن موها : بسیاری از خانم ها تمایل دارند که موهای خود را بسیار محکم ببندد، اینکار علاوه بر آسیب رساندن به ساقه مو، میتواند باعث ریزش مو از ریشه آن شود که در صورت تکرار به طاسی دائمی در آن ناحیه منجر میشود.
- فر کردن موهای صاف و یا صاف کردن موهای فر : این کار سبب آسیب به ساقه مو میشوند و در نتیجه موها قدرت خود را از دست میدهند و به راحتی شکسته میشوند.
- بی رنگ کردن مو (دکلره) : بی رنگ کردن مو یا همان دکلره اگر با روش درست و اصولی انجام نگیرد میتواند آسیبهای بسیار جدی بر ساقهی مو و پوست سر وارد کند، بنابراین پس از رنگ کردن دائمی موها، نباید توقع این را داشته باشید که موها حالت و قوام قبلی را داشته باشند.
- استفاده بیش از حد از وسایل حرارتی برای حالت دادن به مو : برای خشک کردن موها بهترین پیشنهاد این است که ابتدا آب اضافی موها را با حوله بگیرید و سپس اجازه دهید تا موها در هوای آزاد و به روش طبیعی خشک شوند.
- نور خورشید : یکی از مهم ترین علل آسیب دیدن موها، تماس طولانی مدت با نور خورشید است. نور خورشید باعث ایجاد رادیکالهای آزاد در ساقهی مو میشود و پروتئین مو را تحت تأثیر قرار میدهد.
مراقبت از مو
مراقبت از موها بسیار اهمیت زیادی دارد؛ زیرا موها یکی از عناصر ظاهری مهم در ظاهر شخصیت ما هستند. مراقبت صحیح از موها باعث حفظ سلامت و زیبایی آنها، جلوگیری از شکنندگی و ترک خوردگی، کاهش ریزش مو، بهبود بافت و حجم موها، و ایجاد ظاهری درخشان و سالم میشود. همه انواع مو به دلیل قرارگیری در معرض سایر عناصر آسیبرسان، نیاز به مراقبت زیادی دارند که کارهای زیر از جمله مهمترین آنها به حساب میآیند :
- حالت دهی منظم و استفاده از شامپو و نرم کننده مناسب
- عدم شستشوی موها با آب داغ
- رطوبت رسانی دائمی با استفاده از محصولاتی مانند روغن آرگان
- استفاده از سرمهای مغذی مختلف
- استفاده منظم از ماسک مو
- عدم استفاده مداوم از سشوار
- استفاده کم تر از شامپوهای شیمیایی حاوی سولفات
- استفاده از اسپری های گره بازکن و شانه های دندانه درشت چوبی
- ماساژ سر برای تقویت رشد موها و حفظ سلامت پوست سر
- کوتاه کردن مرتب موها
- دور ماندن از استرس و نگرانی ها
- نوشیدن آب به اندازه کافی
- تمیز نگه داشتن روبالشی ها
- سبک زندگی سالم و داشتن برنامه غذایی سالم و مغذی، یا استفاده از مکملها در صورت نیاز
تقویت فولیکول مو
- از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنید : مواد شیمیایی مختلفی از جمله مواد سولفات دار برای ساخت شامپوها استفاده می شوند. سولفات باعث می شود ریشه مو شل شود و در نهایت مو ضعیف شود و بریزد. در زمان خرید شامپو به ترکیبات آن توجه کنید و شامپوهایی را تهیه کنید که حاوی سولفات نباشند.
- پوست سرتان را با روغن مو مرطوب کنید : روغن مناسب مو را به مدت بیست دقیقه رو سر خود بگذارید و سپس آن را بشویید. می توانید به جای روغن های مو از روغن نارگیل و یا بادام استفاده کنید.
- از شامپو کراتین استفاده کنید تا ریشه مو شما تقویت شود : پروتئین کراتین به طور طبیعی در موی شما وجود دارد. از این پروتئین برای تقویت و ترمیم موهای آسیب دیده استفاده می شود. برای اثر بخشی این شامپو در هنگام استفاده آن را روی سر خود مالش دهید.
- از ماسک مو استفاده کنید : ماسک مو ریشه ضعیف مو را تقویت می کند. در زمان انتخاب ماسک مو توجه کنید محصولی را انتخاب کنید که مناسب موهای شما باشد. موی خود را مرطوب کنید و ماسک را روی آن بمالید و اجازه دهید سی دقیقه روی سر شما بماند. اگر از ماسک های مویی استفاده کنید که از مواد طبیعی تهیه شده اند بهتر می باشد.
- از روغن رزماری استفاده کنید : نتایج برخی تحقیقات بر این اساس است که روغن رزماری برای از بین بردن قارچ و باکتری های سر مناسب می باشد. شما می توانید در کنار درمان اصلی این موارد از روغن رزماری نیز استفاده نمایید. همچنین رزماری می تواند از ریزش موهای شما جلوگیری کند.
- هر روز هشت لیوان آب بنوشید : آب باعث می شود بدن بتواند عملکردهای خود را به خوبی انجام دهد و نوشیدن زیاد آب باعث می شود موها نرم و لطیف شوند. این در حالی است که کم آبی بدن باعث خشک و شکننده شدن موها می شود.
ویتامین های مورد نیاز مو
ویتامین های اصلی و ضروری برای رشد و تقویت موها شامل ویتامین A، C، D، E و K و همچنین B کمپلکس هستند.
دکتر متخصص برای مشکلات مو
برای درمان انواع بیمارها و عارضه های مرتبط با مو می بایست به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمائید تا با تشخیص علت و نوع مشکل موی شما بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد دهد. در صورت تمایل می توانید جهت معاینه و ویزیت به مطب دکتر آناهیتا شاهین گوهر مراجعه نمائید و یا با تلفن درج شده در پائین همین صفحه تماس حاصل فرمائید.
آدرس : اصفهان ، خانه اصفهان ، خیابان سپاه ، نبش کوچه سپاه ، مجتمع پارمیدا 8 ، طبقه اول
تلفن : 34416545درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- نکات مراقبتی مهم برای افزایش اثرات تزریق هیر فیلر تاریخ انتشار : 1403-05-29تاریخ بروز رسانی : 1403-06-07
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .