توصیه های عملی جهت کاهش خشکی پوست
پوست از بدن ما در برابر عوامل بیرونی و محیطی محافظت میکند و برای آن که پوست شما همواره سالم، نرم و انعطاف پذیر باشد و بتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد، نیاز به رطوبت و چربی طبیعی دارد. غدد چربی و عرق که عوامل طبیعی رطوبت رسان پوست هستند با مشارکت در رطوبت رسانی به مواد تشکیل دهنده پوست به عنوان نگهدارندههای درونی رطوبت پوست عمل می کنند. پوست بدون رطوبت و چربی دچار خشکی می شود. خشکی پوست بدن یکی از شایعترین مشکلات پوستی است که افراد در طول زندگی خود با آن روبرو میشوند. این مشکل پوستی که میتواند باعث خشن و حساس شدن پوست شما شود، در صورت درمان نشدن به عارضهی جدیتری تبدیل خواهد شد. به همین دلیل شما باید علت بروز خشکی پوستتان را خیلی سریع پیدا کنید و در جهت رفع آن قدم بردارید.
خشکی پوست نشانه چیست؟
پوست برای سالم ماندن باید به میزان کافی، آب و روغنهای طبیعی داشته باشد تا نرم و شاداب دیده شود. زمانی که پوست رطوبت خود را از دست میدهد، خشک میشود و علائمی ایجاد میکند.
علائم خشک شدن پوست
علائم گاهی خشکی موقتی یا فصلی است. به عنوان مثال ممکن است شخصی فقط در زمستان دچار این مشکل شود؛اما گاهی هم این مشکل دائمی است و آزاردهنده میشود. علائم با توجه به شدت خشک شدن، سن، وضعیت سلامتی، رنگ پوست و محیط زندگی متفاوت است. علائم معمولاً عبارتاند از:
- احساس سفتی پوست
- خشن شدن پوست
- خارش پوست
- پوسته پوسته شدن خفیف تا شدید پوست (باعث تغییر رنگ پوست میشود.)
- ایجاد ترک روی پوست
- در پوست سفید باعث قرمزی شده و در پوست تیرهتر، رنگ خاکستری ایجاد میکند.
- ترکهای عمیقی که باعث خونریزی میشود.
دلایل خشکی پوست
- علت ایجاد این عارضه ازدستدادن آب از لایه سطحی پوست است. ممکن است یکی از دلایل زیر باعث از دست دادن رطوبت پوست شوند:
- محیط سرد: زندگی در آب وهوای سرد و خشک همراه با باد تأثیر زیادی در بروز این مشکل دارد.
- گرما: گرمای شدید در محیط باعث ازدستدادن رطوبت پوست میشود.
- حمام کردن به دفعات زیاد: حمامکردن با آب خیلی گرم یا شستشوی زیاد پوست باعث بروز این مشکل میشود. معمولاً افرادی که هر روز حمام میکنند، چربیهای طبیعی پوست خود را از دست میدهند.
- صابون و شوینده با قدرت بالا: برخی از صابونها، شامپوها و دیگر شویندهها برای ازبینبردن چربی، رطوبت را هم از پوست میگیرند.
- بیماریهای پوستی: افرادی که دچار بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک یا پسوریازیس هستند، بیشتر دچار این مشکل میشوند.
- درمانهای پزشکی: برخی از درمانها مانند درمان سرطان، دیالیز یا مصرف برخی داروها باعث این مشکل میشوند.
- افزایش سن: با افزایش سن و رسیدن به دوره سالخوردگی پوست نازک شده و چربی کمتری تولید میکند.
اقدامات اولیه جهت کاهش خشکی پوست
- کاهش دفعات حمام کردن.
- استفاده از آب با دمای مناسب نه خیلی گرم و نه سرد.
- استفاده از صابون های ملایم جهت شستشو مانند صابون گلیسرینه.
- استفاده از روغن حمام در آب وام یا لگن.
- استفاده از یک نرم کننده مناسب پس از حمام مانند یک لوسیون بدن.
- در صورت وجود خارش آزمایشات خون باید انجام شود و پس از اطمینان از عدم وجود مشکل در کلیه کبد خون تیروئید و... می توان از آنتی هیستامین ها جهت کنترل خارش استفاده کرد.
مطلب پیشنهادی : ارتباط خشکی و ترک پوست
درمان و رفع خشکی پوست
- پزشک معالج بر پایه تشخیص مربوطه درمان لازم را برای درمان خشکی پوست تجویز میکند. اگر آلرژی در ایجاد خشکی پوست نقش داشته باشد، کرم یا پماد دارای کورتیکوستروئید (موسوم به کورتون) ممکن است تجویز شود.
- اگر بیماری خاصی مانند پسوریازیس عامل خشکی پوست باشد، داروهای تخصصی تجویز میگردد.
- احتمال دارد پزشک برای بهبود وضع رطوبت پوست ما پمادها یا کرمهای ترکیبی (که با نام کرمهای ساختنی هم شناخته میشوند) یا آماده تجویز کند که ممکن است حاوی موادی مانند اوره باشد. این محصولات به شادابی بیشتر پوست میانجامند.
روشهای درمانی دیگری نیز درمان خشکی پوست صورت وجود دارند، که عبارتند از:
- مصرف استروئیدهای موضعی: اگر خارش یا درماتایت (ورم پوست) وجود داشته باشد، میتوانید از استروئیدهای موضعی استفاده کنید. در انتخاب استروئیدهای موضعی، بهتر است یک استروئید با پایه نرمکننده را انتخاب کنید تا از تسکین و نرمی پوست بیشتری برخوردار شوید.
- استفاده از مهارکنندههای آهکی موضعی: در صورتی که استروئیدهای موضعی مناسب نباشند یا ترجیح میدهید از روشهای غیرهورمونی استفاده کنید، میتوانید از مهارکنندههای آهکی موضعی استفاده کنید. این ترکیبات معمولاً حاوی عناصر غذایی مورد نیاز پوست هستند و بهبود رطوبت و آب رسانی به پوست کمک میکنند.
- نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که قبل از استفاده از هر روش درمانی، بهتر است با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید. آنها میتوانند با توجه به وضعیت خاص پوست شما، روش درمانی مناسب را توصیه کنند. همچنین، حتماً دستورالعملها و راهنماییهای استفاده از محصولات را به دقت دنبال کنید.
برای خشکی پوست چه بخوریم؟
میگو برای خشکی پوست
یکی از غذاهای دارای بالاترین سطح روی است و منجر به تعمیر پوست با تولید کلاژن میشود. دیگر غذاهای غنی از «روی» عبارتند از گوشت گاو، لوبیا و جوانه گندم.
اثر روغن زیتون در کاهش خشکی پوست
حاوی ویتامین E و چربیهای اشباع نشده به علاوه اسیدهای چرب امگا 3 است و یک نیروگاه تغذیهای برای حفظ سلامت پوست و پیشگیری از ترک های پوستی محسوب میشود. مصرف روغن زیتون پوست را در برابر اگزما و اشعه ماوراء بنفش خورشید نیز محافظت میکند.
خیار برای آبرسانی پوست
سیلیس، در سبزیجات غنی از آب مانند خیار منجر به افزایش رطوبت و قابلیت ارتجاعی پوست میشود. خیار همچنین سرشار از ویتامینهای آ و ث برای تسکین پوست و مبارزه با آسیبهای پوستی است.
مصرف ماهی
ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، قزل آلا و ساردین حاوی مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا 3 هستند و مصرف آنها منجر به حفظ رطوبت و تقویت پوست میشود. کمبود امگا 3 در مقابل خشکی پوست را به همراه دارد. اگر مصرف ماهی برایتان امکان پذیر نیست، از دانههای بذر کتان و یا گردو برای رساندن امگا 3 به بدن میتوانید بهره بگیرید.
مصرف آجیل
سرشار از ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدانی است که ناجی محصولات مراقبت از پوست محسوب میشود. ویتامین E محافظ پوست در برابر آسیب های ناشی از استرس اکسیداتیو است و مانند اسیدهای چرب امگا 3 منجر به محافظت از پوست در برابر آسیبهای اشعه UV خورشید نیز میشود.
آووکادو
مانند آجیل، آووکادو نیز مقادیر بالای ویتامین E و سایر آنتی اکسیدانها را دارد. این میوه از چربیهای اشباع نشده غنی است و مصرف آن منجر به حفظ رطوبت پوست میشود ضمن این که پیری زودرس پوست را به تأخیر میاندازد و فرایند التهاب را در بدن کاهش میدهد.
سیب زمینی شیرین
به همراه سایر محصولات غذایی که حاوی ریشه هستند، غنی از بتاکاروتن و ویتامین آ است و یکی از مغذیترین مواد برای پیشگیری از خشک شدن پوست است. ویتامین آ به تعمیر آسیبها در سطح بافت و جلوگیری از پیری زودرس پوست کمک میکند.
پیشگیری از خشک شدن پوست
کارهای زیادی وجود دارند که میتوانید برای جلوگیری از خشکی پوست، دست بدن و صورت خود انجام دهید که شامل موارد زیر میشوند:
- شستشو با آب گرم به جای استفاده مداوم از آب داغ
- ماندن در حمام یا زیر دوش بیش از 10 دقیقه
- فقط از محصولات پاککننده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
- پس از شستشوی پوست، آن را مالش ندهید و از حرکات خشن بپرهیزید.
- پس از خشک شدن پوستتان، بلافاصله از مرطوبکننده استفاده کنید.
- از نشستن یا ایستادن در نزدیکی منابع گرمایی مانند شومینه دوری کنید.
- روزانه آب فراوان بنوشید.
آدرس : اصفهان ، خانه اصفهان ، خیابان سپاه ، نبش کوچه سپاه ، مجتمع پارمیدا 8 ، طبقه اول
تلفن : 34416545